Przyszła jesień, więc i na blogu trochę bardziej jesiennie. Co prawda nie taka jesień, na jaką czekałam, bo w górach śnieg, na Mazowszu leje i wichury, a nad morzem sztormy… Słoneczko, wróć!
Pogoda nie rozpieszcza, więc dziś mam dla Was pomysł na danie, które chociaż trochę pokoloruje Wam dzień. Tartę z kozim serkiem, figami i gruszkami, przygotowaną na banalnie prostym i szybkim cieście.
A ponieważ nie wszyscy lubią kozi ser, to zamiast niego możecie użyć np. orzechowego albo z pieprzem.
czas przygotowania: około 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 0,5 kg sera ricotta (2 opakowania)
- 250 g koziego serka śmietankowego (a jeżeli nie lubicie koziego, to orzechowego albo z pieprzem)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 4-5 fig
- 1,5 gruszki
Przygotowanie ciasta:
Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.
Przygotowanie tarty:
Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie sery. Dodajemy roztrzepane jajko i łączymy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy na ciasto i wyrównujemy łyżką.
Na wierzchu na przemian układamy pokrojone w plasterki figi i gruszkę.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy ciepłą lub wystudzoną.
Smacznego!
Mmm, cudowna! 🙂
Dziękuję 🙂
przepyszny pomysł na farsz 🙂