Po takiej przerwie należy Wam się jakiś pyszny przepis na coś naprawdę smakowitego!
Zacznę od osłodzenia Wam nowego tygodnia 🙂 Czekolada (właściwie kakao) i banany – brzmi nieźle? Bo smakuje szałowo. Zrobiłam to ciasto pierwszy raz i bankowo będę je robiła regularnie. Niebo w gębie!
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka masła/margaryny do ciast
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (łącznie kakao i mąka ziemniaczana powinny wypełnić pół szklanki, więc dodawajcie mąkę o uzyskania tej ilości)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dużych bananów
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną zmieszaną z kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło/margarynę. Łączymy z pozostałą masą miksując na małych obrotach.
Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 35cm x 25cm.
Banany obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy je na wierzchu ciasta.
Przygotowujemy kruszonkę – wyrabiamy z masła, cukru i mąki. Posypujemy kruszonką ciasto.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 45 minut.
Smacznego!
Ale co z tym rozpuszczonym masłem? Kiedy i z czym go łączymy, przed mąką czy na końcu?
O matko! Faktycznie 🙂 “Zeżarłam” masło 🙂 Już poprawione – rozpuszczone i wystudzone dodajemy na samym końcu. Dziękuję za czujność!