Bardzo lubicie nowe przepisy na ciasta, dlatego dziś przepis na placek z sezonowymi owocami, posypanymi siekanymi migdałami. Wykorzystałam truskawki, ale możecie dodać śliwki, wiśnie, porzeczki albo brzoskwinie – jakiekolwiek owoce lubicie i macie akurat pod ręką.
czas przygotowania: 65-70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 3 jajka
- aromat waniliowy
- 200 g mąki
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 kg owoców
- 50 g posiekanych migdałów bez skórki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajka, śmietanę i aromat waniliowy. Miksujemy.
Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (albo natartej masłem i wysypanej bułką tartą) tortownicy o średnicy 30 cm.
Na wierzch układamy owoce – ja wykorzystałam umyte i pokrojone w kawałki truskawki.
Posypujemy posiekanymi migdałami.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 min.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz