Gulasz z jackfruita (gulasz z chlebowcem)

Gulasz z jackfruita.

O jackfruitcie (chlebowcu) mogliście poczytać na blogu jakiś czas temu, przy okazji publikacji przepisu na pulled jackfruit (szarpanego chlebowca): TU KLIK.
Tym razem mam dla Was smakowity pomysł na gulasz z tego niezwykłego owocu.

czas przygotowania: do 75 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 puszki chlebowca (jackfruita) w kawałkach
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego albo wody
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów w kostce
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę albo w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Dorzucamy chlebowca i zalewamy wszystko bulionem/wodą. Dusimy przez 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dosypujemy przyprawy i dusimy przez kolejne 20 min (ziemniaki powinny być miękkie).

 

Gulasz z jackfruita.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.