O jackfruitcie (chlebowcu) mogliście poczytać na blogu jakiś czas temu, przy okazji publikacji przepisu na pulled jackfruit (szarpanego chlebowca): TU KLIK.
Tym razem mam dla Was smakowity pomysł na gulasz z tego niezwykłego owocu.
czas przygotowania: do 75 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 puszki chlebowca (jackfruita) w kawałkach
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego albo wody
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki pomidorów w kostce
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 listki laurowe
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę albo w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Dorzucamy chlebowca i zalewamy wszystko bulionem/wodą. Dusimy przez 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dosypujemy przyprawy i dusimy przez kolejne 20 min (ziemniaki powinny być miękkie).
Smacznego!
Dodaj komentarz