Kalafior to jedno z tych warzyw, które genialnie smakują jako dodatek do obiadu, jeden ze składników potrawy albo samodzielne danie. Można go przyrządzać na milion sposobów i zawsze smakuje tak samo rewelacyjnie.
Dziś mam dla Was przepis na kalafiora pieczonego pod parmezanowo-chlebową pierzynką.
czas przygotowania: 70 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 do obiadu/2 jako sałatka
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora albo 0,5 dużej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietany
- 100 g tartego sera typu parmezan
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki. Wrzucamy go wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy z wrzątku i chłodzimy w zimnej wodzie. Odsączamy.
Roztrzepujemy jajko. Mieszamy je ze śmietaną, papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu.
Kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylewamy jajko ze śmietaną i równomiernie rozprowadzamy po kalafiorze. Na wierzch wysypujemy mieszankę parmezanu i bułki tartej.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Podajemy jako ciepły dodatek do obiadu (np. do ryby) albo schłodzone, jako sałatkę.
Smacznego!
Dzisiaj będzie robione na kolację