Pulled jackfruit (szarpany chlebowiec)

Pulled jackfruit.

Jackfruit albo inaczej chlebowiec, czyli kolejna alternatywa dla mięsa. Pierwszy raz jadłam go w Wietnamie i przepadłam. Uwielbiam!
Dojrzały jest słodziuchny i idealnie nadaje się do schrupania na deser. W Polsce najczęściej można go kupić w puszkach albo suszonego (obłędne chipsy z jackfruita). Czasem cudem udaje się trafić świeżego. Naprawdę warto spróbować!
Zielony stanowi genialny zamiennik mięsa. Jest sprzedawany w puszkach albo szarpany albo w kawałkach. I właśnie z tego (niedojrzałego) chlebowca przygotowałam danie, które jest bezmięsnym odpowiednikiem szarpanej wieprzowiny.

czas przygotowania: do godziny
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 puszki szarpanego jackfruita (chlebowca)
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku

Składniki na marynatę:

  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • sól

Przygotowanie:

Chlebowca odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią warzywa. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy.

Pulled jackfruit.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. W połowie pieczenia mieszamy.
Podajemy z tortillą, ryżem albo w picie.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.