Przyznam Wam się, że najbardziej ze wszystkich ciast lubię te najprostsze. Bez dodatków, bez polew, bez posypek. Zwykłe, klasyczne, babcine i pełne smaku. Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie ciasto. W nazwie babka, ale zdarza mi się ją piec w zwykłej keksówce (jak na zdjęciu).
czas przygotowania: do 90 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu pomarańczowego
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę.
Dodajemy olej i za pomocą miksera łączymy składniki. Dorzucamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dolewamy aromat i dosypujemy skórkę.
Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przelewamy do keksówki albo do foremki na babę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczmy przez 60 min albo do suchego patyczka.
Smacznego!
Dodaj komentarz