Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa.

Przyznam Wam się, że najbardziej ze wszystkich ciast lubię te najprostsze. Bez dodatków, bez polew, bez posypek. Zwykłe, klasyczne, babcine i pełne smaku. Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie ciasto. W nazwie babka, ale zdarza mi się ją piec w zwykłej keksówce (jak na zdjęciu).

czas przygotowania: do 90 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu pomarańczowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę.
Dodajemy olej i za pomocą miksera łączymy składniki. Dorzucamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dolewamy aromat i dosypujemy skórkę.
Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przelewamy do keksówki albo do foremki na babę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczmy przez 60 min albo do suchego patyczka.

Babka pomarańczowa.

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.