Niby domowe, a smakują jak zamawiane w restauracji.
Całkiem niedawno dostałam ten przepis od koleżanki z pracy i od czasu domowej premiery regularnie wraca na nasz stół. Zawsze zjadamy do ostatniego kawałka, a później znikają okruszki panierki.
To bardzo fajna alternatywa dla “miastowych” fast foodów, którą pokocha cała Wasza rodzina.
czas przygotowania: 45 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g filecików z piersi kurczaka
- 150 g płatków kukurydzianych
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka curry (nie pomijajcie – to nadaje ten “fast foodowy” smak)
- 50 g oliwy z oliwek/oleju
- do podania: frytki i domowa sałatka colesław (przepis TU – KLIK)
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Płatki kukurydziane blendujemy na “grubszą” mąkę i mieszamy z przyprawami i mąką kukurydzianą. Dolewamy olej. Łączymy składniki.
W tak przygotowanej panierce dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.
Podajemy z frytkami i domową sałatką colesław.
Smacznego!
Robiłam podobne w płatkach kukurydzianych. Były chrupiące i pyszne! 🙂
Robiłam nuggetsy w płatkach kukurydzianych. Były chrupiące i pyszne! 🙂