Tradycyjne leczo z kiełbasą

Tradycyjne leczo z kiełbasą.

Powoli zaczynają się wspaniałe,  świeżutkie i chrupiące warzywka! Szkoda byłoby nie skorzystać, dlatego podrzucam Wam przepis na najlepsze i najprostsze na świecie leczo.

czas przygotowania: do 60 min
ilość porcji: 4-6
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy (może być np. głogowska, podwawelska albo śląska)
  • 2 spore cebule
  • 2 średnie cukinie
  • 5 dużych papryk (u mnie czerwone i żółte)
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach (możecie dodać 1,5 kg pomidorów bez skórki)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól

Przygotowanie:

Zaczynamy od kiełbasy. Kroimy ją w kostkę/ w półplasterki i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy w garnku z grubym dnem. Kiedy lekko się zrumieni wyjmujemy ją z garnka i odkładamy na bok.

Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do czasu zeszklenia. Często mieszamy.
Dodajemy ziarenka pieprzu i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy na małym ogniu.

Dorzucamy pomidory w puszce, i passatę. Dosypujemy paprykę w proszku. Dusimy przez około 15 minut.

Dodajemy pokrojoną w półplasterki albo ćwiartki plasterków cukinie i podsmażoną kiełbasę. Dusimy 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem.

Tradycyjne leczo z kiełbasą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Tradycyjne leczo z kiełbasą

  1. Iwona

    Lubię leczo. Kojarzy mi się z latem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.