Domowy colesław

Domowy colesław.

Colesław to prawdziwy celebryta wśród sałatek. Pasuje i do burgerków, i do rybki, i do kurczaka. Ba! Nawet ze schabowym i mielonym idzie jak marzenie. Długo testowałam przepisy, żeby znaleźć ten jeden najlepszy i najsmaczniejszy. I OTO JEST!

czas przygotowania: 20 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki na sałatkę:

  • 1/4 główki średniej białej kapusty
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 główki czerwonej cebuli
  • 2 plastry ananasa z puszki (jeśli małe, to 3)

Składniki na sos:

  • 3  spore łyżki majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę myjemy, wykrawamy “głąba” i drobno siekamy liście. Jeśli macie szatkownicę, to będzie dobre wsparcie.
Połówkę cebuli kroimy w cienkie piórka.
Marchewkę obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy.

Przygotowujemy sos: łączymy wszystkie składniki i dodajemy do warzyw. Mieszamy.

Domowy colesław.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.