Colesław to prawdziwy celebryta wśród sałatek. Pasuje i do burgerków, i do rybki, i do kurczaka. Ba! Nawet ze schabowym i mielonym idzie jak marzenie. Długo testowałam przepisy, żeby znaleźć ten jeden najlepszy i najsmaczniejszy. I OTO JEST!
czas przygotowania: 20 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki na sałatkę:
- 1/4 główki średniej białej kapusty
- 1 spora marchewka
- 1/2 główki czerwonej cebuli
- 2 plastry ananasa z puszki (jeśli małe, to 3)
Składniki na sos:
- 3 spore łyżki majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę myjemy, wykrawamy “głąba” i drobno siekamy liście. Jeśli macie szatkownicę, to będzie dobre wsparcie.
Połówkę cebuli kroimy w cienkie piórka.
Marchewkę obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy.
Przygotowujemy sos: łączymy wszystkie składniki i dodajemy do warzyw. Mieszamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną.
Smacznego!
Dodaj komentarz