Udało Wam się troszkę pogrillować w weekend? Sobota zdecydowanie sprzyjała spotkaniom pod chmurką i wspólnemu przygotowywaniu jedzenia. U nas mocno towarzysko i oczywiście przy grilliku. W końcu to już prawie dyscyplina narodowa.
Ostatnim rzutem na taśmę królowały szparagi. Jeszcze można kupić małe i chrupiące, ale na straganach coraz więcej wyrośniętych grubasków. Już zaczynam tęsknić.
Gdyby pogoda uniemożliwiła Wam rozpalenie tradycyjnego grilla, tę sałatkę możecie też wyczarować smażąc szparagi na patelni grillowej. W każdym wydaniu jest pyszna.
czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 (jako dodatek)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek wężowy albo 3-4 spore ogórki gruntowe
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- oliwa (albo ulubiony sos sałatkowy)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy. Przekładamy na tackę do grillowania i zapiekamy do lekkiego zrumienienia. Możecie też usmażyć je na patelni grillowej.
Kiedy lekko wystygną, każdego szparaga kroimy na 3-4 kawałki. Przerzucamy do miski.
Dodajemy pokrojonego w kawałki ogórka i plasterki rzodkiewki. Dorzucamy szczypiorek.
Do sałatki dodajemy 1-2 łyżki oliwy albo ulubiony sos sałatkowy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego!
Dodaj komentarz