Pogodynka mnie oszukała. Miały być upały, więc przygotowałam przepisy na czas, kiedy słupek w termometrze konsekwentnie idzie w górę. A tu lipa. Deszcz i 18 stopni.
No nic, w końcu przyjdzie wyczekane lato 🙂 A w upalne dni zdecydowanie nie mam ochoty na obciążające obiady. Wolę coś lżejszego i najczęściej bezmięsnego. Idealną propozycją na taki lekki, wakacyjny obiad jest makaron z warzywami i serem feta. Sprawdźcie te pyszności!
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- ulubiony makaron pełnoziarnisty (u mnie około 160-170 g tagliatelle na sucho)
- 1 średnia cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
- 80 – 100 g pokruszonego sera feta
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu zeszklenia. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cukinię.
Smażymy przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Dodajemy suszone pomidory.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu przerzucamy makaron na patelnię.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Dodaj komentarz