Szparagi wróciły! Tyle czekania i w końcu są. Wszędzie, w dużych ilościach i wreszcie w fajnej cenie. Można szaleć!
Sezon otwieramy jednym z ulubionych przepisów – szparagi zawinięte w dojrzewającą szyneczkę i zapieczone pod beszamelem z odrobiną parmezanu. Poezja!
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 duże albo 4 jako dodatek do obiadu
Składniki:
- 1 duży pęczek zielonych szparagów albo 2 mniejsze
- 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. jamón serrano (około 250 g)
- 0,5 szklanki tartego twardego sera np. parmezanu, grana padano itp
- sól
Składniki na beszamel:
- 2 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie szparagów:
Szparagi myjemy i odcinamy około 1-1,5 cm nóżki.
Blanszujemy:
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała wrzucamy do niej szparagi. Gotujemy około 1-2 minut. Prosto z wrzątku przekładamy szparagi do miski z lodowatą wodą, w której pozwalamy im wystygnąć. Odcedzamy.
Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół. Połówkami owijamy nóżki szparagów.
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym.
Możecie ułożyć je w dwóch warstwach (szparagi-beszamel-szparagi-beszamel).
Przygotowanie beszamelu:
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy do czas, aż znikną wszystkie grudki.
Stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy.
Nie przestając mieszać dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia. Zalewamy beszamelem szparagi.
Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz