Śledzik pod pierzynką to absolutna klasyka gatunku. W tradycyjnej wersji najczęściej poza śledziem znajdziecie jajko, buraczki, cebulę i żółty ser. No i smacznie! Ale może by tak coś nowego? Innego, tylko w tej samej formie. Tak właśnie powstał śledzik po meksykańsku.
czas przygotowania: 30 min + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 4-5 sporych płatów śledziowych (u mnie a’la matjas w oleju)
- 1 puszka kukurydzy
- 1,5 puszki czerwonej fasoli
- 12-14 cm łodygi pora (jasna część)
- 150-200 g sera żółtego do starcia o wyrazistym smaku (u mnie cheddar)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz mielony
- 1,5 szklanki majonezu
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.
Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Pora myjemy i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 2 minuty, po czym odsączamy i kroimy w półplasterki.
W misce (najlepiej z płaskim dnem) układamy kolejno warstwy:
– kukurydzy,
– śledzia,
– pora,
– majonezu,
– fasoli,
– majonezu wymieszanego ze słodką papryką i pieprzem,
– utartego sera żółtego.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz