Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy.

Dziś prawdziwe świąteczne cudeńko. 🎄🎅💖

Lubicie ciasta czekoladowe? Ja bardzo. Za to nie przepadam za klasycznymi piernikami. To dość kłopotliwe w Święta, w które pierniki atakują z każdej strony. Chyba, że sprytniutko przemycicie delikatne piernikowe akcenty do pysznego, puszystego ciasta czekoladowego.
Ten przepis jest naprawdę prościutki (po prostu wszystko mieszacie), a smak ciasta…mmmm…koniecznie sprawdźcie.

czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie albo 2 małe)
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżek kakao
  • 1 torebka przyprawy piernikowej
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich+orzechy do dekoracji
  • 100 g skórki pomarańczowej

Składniki na polewę:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza orzechami, skórką i czekoladą.
Dokładnie miksujemy.
Dosypujemy posiekane orzechy włoskie i około 2/3 skórki pomarańczowej. Mieszamy.
Przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50-60 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
Kiedy będzie gotowe, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z łyżką masła. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
Dekorujemy orzechami i pozostałą częścią skórki pomarańczowej.

Piernik czekoladowy.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.