Dziś prawdziwe świąteczne cudeńko. 🎄🎅💖
Lubicie ciasta czekoladowe? Ja bardzo. Za to nie przepadam za klasycznymi piernikami. To dość kłopotliwe w Święta, w które pierniki atakują z każdej strony. Chyba, że sprytniutko przemycicie delikatne piernikowe akcenty do pysznego, puszystego ciasta czekoladowego.
Ten przepis jest naprawdę prościutki (po prostu wszystko mieszacie), a smak ciasta…mmmm…koniecznie sprawdźcie.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie albo 2 małe)
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 5 łyżek kakao
- 1 torebka przyprawy piernikowej
- odrobina aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich+orzechy do dekoracji
- 100 g skórki pomarańczowej
Składniki na polewę:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza orzechami, skórką i czekoladą.
Dokładnie miksujemy.
Dosypujemy posiekane orzechy włoskie i około 2/3 skórki pomarańczowej. Mieszamy.
Przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50-60 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
Kiedy będzie gotowe, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z łyżką masła. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
Dekorujemy orzechami i pozostałą częścią skórki pomarańczowej.
Smacznego!
Dodaj komentarz