Pamiętacie przepis na chlebek bananowy prosto z USA: chlebek bananowy_KLIK TU. Wilgotny, aromatyczny i wyjątkowy.
Dziś zabieram się za temat chlebka bananowego po raz kolejny. Tym razem przepis pozyskany z rodzimego podwórka – orzechowy, słodki i bardziej suchy. Idealny do masła orzechowego albo miodku.
czas przygotowania:
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12-15 kawałków
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 70 ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Banany dokładnie rozgniatamy widelcem.
Dorzucamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie keksówka) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 min albo do “suchego patyczka”.
Smacznego!
Dodaj komentarz