Obiecywałam, zapowiadała i oto one! Piękne, aromatyczne, pachnące, pyszniutkie kiszone cytryny! Charakterystyczne dla kuchni marokańskiej, ale świetnie odnajdą się w kuchni polskiej – na przykład z duszonym kurczakiem, duszonymi warzywami albo pieczoną rybą.
czas przygotowania: 20 min + 4 tygodnie kiszenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5 cytryn
Składniki:
- 10 niewoskowanych cytryn
- 200 g grubej soli morskiej
- 2 listki laurowe
- 2 laski cynamonu
- 7 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie cytryny myjemy. Jeśli kupiliście cytryny woskowane, to trzeba je dokładnie wymyć szczoteczką.
Do wyparzonego słoika (u mnie 1l) wkładamy pieprz, listki laurowe i cynamon.
Z 5 cytryn wyciskamy sok. Pozostałe cytryny nacinamy “w krzyżyk” (uwaga! nie rozcinajcie ich do końca – nacięcie powinno sięgać 3/4 cytryny). Do każdej cytryny pakujemy łyżkę soli. Tak przygotowane cytryny umieszczamy w słoiku.
Całość zalewamy sokiem z cytryny. Dopełniamy wystudzoną, przegotowaną wodą. Zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Raz na jakiś czas delikatnie potrząsamy słoikiem, żeby sól dobrze się rozprowadziła.
Po miesiącu cytrynki są gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz