Chlebek bananowy (przepis z USA)

Chlebek bananowy.

W Internecie znajdziecie setki przepisów na chlebek bananowy (dlaczego to się w ogóle tak nazywa?). Wegańskie, wegetariańskie, klasyczne, z owocami, z rodzynkami, z orzechami. Jest ich całe mnóstwo.
Ja dziś mam dla Was przepis prosto z USA. Na coś się przydały te moje podróże 🙂

czas przygotowania: 75 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12-14

Składniki:

  • 3 spore dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do czasu ich połączenia (w masie będą grudki masła).
Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 min albo do czasu “suchego patyczka”.

Chlebek bananowy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.