W Internecie znajdziecie setki przepisów na chlebek bananowy (dlaczego to się w ogóle tak nazywa?). Wegańskie, wegetariańskie, klasyczne, z owocami, z rodzynkami, z orzechami. Jest ich całe mnóstwo.
Ja dziś mam dla Was przepis prosto z USA. Na coś się przydały te moje podróże 🙂
czas przygotowania: 75 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12-14
Składniki:
- 3 spore dojrzałe banany
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła/margaryny
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do czasu ich połączenia (w masie będą grudki masła).
Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 min albo do czasu “suchego patyczka”.
Smacznego!
Dodaj komentarz