Grillowane szparagi z fetą i prażonymi orzechami

Grillowane szparagi z fetą i prażonymi orzechami.

Sezon szparagowy w pełni. Coraz trudniej kupić cieniutkie, młode szparagi.
Zanim szparagowy dobrobyt się skończy muszę się porządnie nasycić tymi zielonymi pysznościami. Uwielbiam w każdej postaci. Odkryłam właśnie jak nieziemsko smakują grillowane, podane z najróżniejszymi dodatkami. Możecie popuścić wodze fantazji: grillowane szparagi z rzodkiewkami, z pomidorami, z jajkiem i szczypiorkiem, z szynką – na co tylko macie ochotę. Ja tym razem postawiłam na ser feta, suszone pomidory i prażone orzechy nerkowca.

Niedawno mogliście też sprawdzić mój przepis na szparagi pieczone pod beszamelem.

czas przygotowania: do 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 duży pęczek szparagów (albo 2 mniejsze)
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca (albo niesolonych ziemnych)
  • 100-130 g sera feta
  • 8-10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • do podania: glazura balsamiczna

Przygotowanie:

Orzechy kruszymy i prażymy na patelni bez tłuszczu. Zdejmujemy z patelni kiedy zaczną się lekko rumienić.
Szparagom obcinamy końcówki łodyg i dokładnie je płuczemy.
Blanszujemy:
w dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała wrzucamy do niej szparagi. Gotujemy około 1-2 minut. Prosto z wrzątku przekładamy szparagi do miski z lodowatą wodą, w której pozwalamy im wystygnąć. Odcedzamy.
Zblanszowane szparagi grillujemy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na talerz.
Posypujemy pokruszonym serem feta, posiekanymi suszonymi pomidorami i orzechami.
Po wierzchu delikatnie polewamy glazurą balsamiczną.

Grillowane szparagi z fetą i prażonymi orzechami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *