Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy.

Długo szukałam przepisu na idealny wegański pasztet. Było ciężko. Piekłam, zmieniałam proporcje, dodawałam różne przyprawy. I w końcu się udało. Po kilku nietrafionych próbach mogę Wam dziś przedstawić recepturę na wyjątkowo smakowity pasztet z soczewicy.
Upiekłam go w dwóch wersjach – z żurawiną i bez. Niestety, ten pierwszy zniknął w takim tempie, że nie zdążyłam go sfotografować. To chyba najlepsza recenzja 🙂

czas przygotowania: około 120 minut (z gotowaniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: keksówka

Składniki:

  • 180 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 spore jabłko (około 210-230g)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • ewentualnie: garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Jabłko obieramy ze skórki i wykrajamy z niego nasionka. Kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i siekamy dość drobno.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i jabłko. Smażymy często mieszając. Dodajemy majeranek i kontynuujemy smażenie. Kiedy cebula się zeszkli, a jabłka zmiękną/zaczną się rozpadać, zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy jego zawartość.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcecie przygotować pasztet z żurawiną, to na tym etapie dodajcie też owoce.
Przekładamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 60 minut.

Pasztet z soczewicy.

Pasztet z soczewicy.

 

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Odpowiedzi do Pasztet z soczewicy

  1. Wiedźma

    Właśnie się piecze. Chyba odnalazłam pasztet z soczewicy idealny bez zbędnych dodatków tłuszczu i prosty. Następnym razem dorzucę jeszcze posiekaną pietruchę 🙂 Popisowy przepis bardzo dziękuję!

    • Smak na Wspak

      Smacznego! 🙂 oj tak, z pietruszeczką może być przepyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.