Całkiem niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na słodko-słone grillowane szparagi z fetą i prażonymi orzechami. Dziś dla odmiany szparagi w wersji wytrawnej. Grillowane w plasterkach boczku i podane z płatkami przyjemnie rozpuszczającego się sera.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 duży pęczek szparagów (albo 2 małe)
- 200 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plasterkach
- do podania: ser typu parmezan/ dziugas
Przygotowanie:
Szparagom obcinamy końcówki łodyg i dokładnie je płuczemy.
Blanszujemy: w dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała wrzucamy do niej szparagi. Gotujemy około 1-2 minut. Prosto z wrzątku przekładamy szparagi do miski z lodowatą wodą, w której pozwalamy im wystygnąć. Odcedzamy.
Plastry boczku kroimy na pół (wzdłuż dłuższej krawędzi). W każdą połówkę zawijamy 1 szparaga.
Grillujemy z każdej strony na rumiany kolor.
Przekładamy na talerz. Podajemy cieplutkie.
Przed podaniem posypujemy tartym serem typu parmezan/ dziugas.
Smacznego!
Dodaj komentarz