Szparagi z szynką i sosem musztardowo-miodowym

Szparagi z szynką i sosem musztardowo-miodowym.

Korzystajmy z ostatnich szparagów! Niedługo się skończą i znowu będziemy tęsknić przez cały rok. Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo.
Dziś szparagi z patelni – z szyneczką prosciutto crudo i twardym serem, a wszystko podane ze smakowitym sosem. Najsmaczniejsze na ciepło, ale sprawdzi się też jako zawartość lunch boxa.

czas przygotowania: do 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki na sałatkę:

  • 2 pęczki szparagów
  • 100 g szynki prosciutto crudo (albo innej dojrzewającej)
  • 50 g twardego sera typu parmezan
  • 4 łyżki uprażonych pestek z dyni
  • sól, pieprz
  • oliwa

Składniki na sos:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sok wyciśnięty z 1 grubego plasterka cytryny

Przygotowanie:

Szparagi blanszujemy, chłodzimy w lodowatej wodzie i odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i smażymy szparagi. Dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę prosciutto crudo i podsmażamy przez chwilę.
Zdejmujemy z ognia. Rozkładamy na dwa talerze.
Posypujemy płatkami sera i uprażonymi pestkami z dyni. Polewamy sosem.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Szparagi z szynką i sosem musztardowo-miodowym.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.