Korzystajmy z ostatnich szparagów! Niedługo się skończą i znowu będziemy tęsknić przez cały rok. Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo.
Dziś szparagi z patelni – z szyneczką prosciutto crudo i twardym serem, a wszystko podane ze smakowitym sosem. Najsmaczniejsze na ciepło, ale sprawdzi się też jako zawartość lunch boxa.
czas przygotowania: do 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki na sałatkę:
- 2 pęczki szparagów
- 100 g szynki prosciutto crudo (albo innej dojrzewającej)
- 50 g twardego sera typu parmezan
- 4 łyżki uprażonych pestek z dyni
- sól, pieprz
- oliwa
Składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju
- sok wyciśnięty z 1 grubego plasterka cytryny
Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy, chłodzimy w lodowatej wodzie i odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i smażymy szparagi. Dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę prosciutto crudo i podsmażamy przez chwilę.
Zdejmujemy z ognia. Rozkładamy na dwa talerze.
Posypujemy płatkami sera i uprażonymi pestkami z dyni. Polewamy sosem.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz