Ostatnio jakoś zupełnie zapomniałam o sałatkach. To tym dziwniejsze, że przecież teraz warzywa są najsmaczniejsze, a sałatki, to jedno z moich ulubionych drugich śniadań. Nadrabiam! Zaczęłam od pieczystego, połączonego z serem typu feta i chrupiącymi orzechami. Mocne smaki w słonecznej odsłonie.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 bataty
- 4 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- o,5 szklanki orzeszków ziemnych
- 100 g sera typu feta
- olej
- sól, pieprz
- 1 łyżka mieszanki ulubionych ziół (u mnie: lubczyk, cząber, tymianek, oregano)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, albo w brytfance.
Skrapiamy olejem, solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami. Dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni i pieczemy do lekkiego zarumienia się warzyw (około 20 minut).
W czasie, kiedy warzywa się pieką, prażymy orzechy.
Upieczone warzywa rozkładamy na dwa talerze. Posypujemy uprażonymi orzechami i pokruszonym serem feta.
Smacznego!
Dodaj komentarz