Sałatka z pieczonych warzyw i sera feta

Sałatka a pieczonych warzyw i sera feta.

Ostatnio jakoś zupełnie zapomniałam o sałatkach. To tym dziwniejsze, że przecież teraz warzywa są najsmaczniejsze, a sałatki, to jedno z moich ulubionych drugich śniadań. Nadrabiam! Zaczęłam od pieczystego, połączonego z serem typu feta i chrupiącymi orzechami. Mocne smaki w słonecznej odsłonie.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 bataty
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • o,5 szklanki orzeszków ziemnych
  • 100 g sera typu feta
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mieszanki ulubionych ziół (u mnie: lubczyk, cząber, tymianek, oregano)

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, albo w brytfance.
Skrapiamy olejem, solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami. Dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni i pieczemy do lekkiego zarumienia się warzyw (około 20 minut).

Sałatka z pieczonych warzyw i sera feta.

W czasie, kiedy warzywa się pieką, prażymy orzechy.
Upieczone warzywa rozkładamy na dwa talerze. Posypujemy uprażonymi orzechami i pokruszonym serem feta.

Sałatka z pieczonych warzyw i sera feta.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.