Zupa ze słodkiej kapusty i pomidorów (na ostro)

Zupa ze słodkiej kapusty i pomidorów.

Trzeba korzystać z dobrodziejstwa młodych warzyw. Teraz są najlepsze. Jeszcze czuć je wiosną, ale już mają świetny smak.
Uwielbiam kapustę o tej porze roku. Duszoną, smażoną, gotowaną albo w zupce. Kto powiedział, że kapuśniak jest nudny? Może mieć pazura! Mniam! Jeśli wolicie łagodniejsze dania, po prostu wyeliminujcie z listy składników chili i ostrą mieloną paprykę.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6-8 (w zależności od rozmiaru porcji)

Składniki:

  • 0,5 główki kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 250-300 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (możecie wykorzystać świeże, ale to jeszcze nie ten smak)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • sól
  • oliwa do podsmażenia kiełbasy

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy aż do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną kiełbasę wyciągamy z garnka.
Na olej ze smażenia wrzucamy słodką i ostrą, mieloną paprykę, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Chwilę smażymy.
Dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, energicznie mieszając. Cebula powinna się zeszklić.
Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę i przepłukane ziemniaki. Chwilę smażymy.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę kapustę.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy do zmięknięcia warzyw.
Kiedy kapusta zacznie mięknąć dodajemy kiełbaskę, papryczkę chili i pomidory. Gotujemy bez przykrycia. W razie potrzeby dolewamy wody.
Doprawiamy solą.

Zupa ze słodkiej kapusty i pomidorów.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.