Trzeba korzystać z dobrodziejstwa młodych warzyw. Teraz są najlepsze. Jeszcze czuć je wiosną, ale już mają świetny smak.
Uwielbiam kapustę o tej porze roku. Duszoną, smażoną, gotowaną albo w zupce. Kto powiedział, że kapuśniak jest nudny? Może mieć pazura! Mniam! Jeśli wolicie łagodniejsze dania, po prostu wyeliminujcie z listy składników chili i ostrą mieloną paprykę.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6-8 (w zależności od rozmiaru porcji)
Składniki:
- 0,5 główki kapusty
- 4-5 ziemniaków
- 250-300 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów (możecie wykorzystać świeże, ale to jeszcze nie ten smak)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 6-7 ziarenek pieprzu
- sól
- oliwa do podsmażenia kiełbasy
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy aż do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną kiełbasę wyciągamy z garnka.
Na olej ze smażenia wrzucamy słodką i ostrą, mieloną paprykę, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Chwilę smażymy.
Dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, energicznie mieszając. Cebula powinna się zeszklić.
Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę i przepłukane ziemniaki. Chwilę smażymy.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę kapustę.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy do zmięknięcia warzyw.
Kiedy kapusta zacznie mięknąć dodajemy kiełbaskę, papryczkę chili i pomidory. Gotujemy bez przykrycia. W razie potrzeby dolewamy wody.
Doprawiamy solą.
Smacznego!
Dodaj komentarz