Na początek tygodnia zupka!
Zdecydowanie rozsmakowałam się ostatnio w orientalnych zupach. Sycących, a jednocześnie pełnych smaków. Wymyślam ciągle nowe połączenia i eksperymentuję z dodatkami. I właśnie wynikiem takiej zabawy smakami jest ta obłędna zupa z soczewicą. U nas w domu zrobiła furorę. Może u Was będzie podobnie? 🙂
czas przygotowania: do 70 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki na klopsiki:
- 250-300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Składniki na zupę:
- 1/3 szklanki suszonych ziaren soczewicy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 puszka ciecierzycy (u mnie brązowej)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 l bulionu z kury
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 czubate łyżeczki mielonej kolendry
- 2 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.
Przygotowujemy klopsiki. Mięso mieszamy z kminkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na oliwie do czasu aż zarumienią się z każdej strony.
Cebulę siekamy w kosteczkę, a czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy listki laurowe i ziarenka pieprzu. Smażymy do czasu zeszklenia się cebulki.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w kosteczkę. Smażymy przez 5 minut, często mieszając.
Dorzucamy do garnka soczewicę, odsączoną ciecierzycę i pomidory. Dolewamy bulion i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy klopsiki i gotujemy przez 15 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz