Zrazy z kurczaka w sosie porowym

Zrazy z kurczaka w sosie porowym.

Wszyscy najedli się już pączkami? Jeśli tak, to teraz trzeba zjeść coś niesłodkiego. Dlatego dziś przepis na przepyszny  obiad. Tradycyjny ale z nutką nowoczesności.
Chodziły za mną ostatnio zrazy. Nie miałam zbyt dużo czasu, dlatego zdecydowałam się na przygotowanie szybszej wersji z mięsa kurczaka. Do tego delikatny sos porowy i wyszedł prawdziwy obiad mistrzów. Zachęcam Was bardzo do przetestowania takiej alternatywnej wersji zrazików. Sprawdza się.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • 100 g boczku wędzonego parzonego w plastrach
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 por (biała część)
  • 2 nieduże białe kiełbaski
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka obieramy i dokładnie myjemy. Rozklepujemy na spore kotlety uważając żeby mięso się nie poszarpało. Dokładnie je solimy i pieprzymy. Z jednej strony nacieramy granulowanym czosnkiem.
Na tej samej stronie kotleta układamy plastry boczku.
Wzdłuż jednej z krótszych krawędzi układamy słupki wycięte z połowy ogórka kiszonego, pora, połowy białej kiełbaski.
Zawijamy jak roladki i zamykamy brzegi, spinając wykałaczkami.
Podsmażamy na rumiany kolor. Wyciągamy wykałaczki.
W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy na niej pora i listki laurowe.
Wlewamy bulion wymieszany ze śmietaną. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do czasu aż sos lekko zgęstnieje.
Wkładamy do sosu zraziki i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Mieszamy co jakiś czas, żeby sos się nie przypalił.
Podajemy z ziemniakami.

Zrazy z kurczaka w sosie porowym.

Zrazy z kurczaka w sosie porowym.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Zrazy z kurczaka w sosie porowym

  1. Ania

    Zrazy wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.