Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. W takie deszczowe, chłodne dni uwielbiam zajadać się gęstymi, sycącymi i rozgrzewającymi zupami. Jedną z nich jest charakterna pomidorowa, wzbogacona batatem i czerwoną soczewicą.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 batat (około 350 g)
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (może być trochę więcej)
- 1/2 niedużej czerwonej papryczki chili (dla lubiących mniej ostre, niech będzie 1/3)
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 duża puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek. Smażymy, często mieszając.
Dodajemy bataty i kminek. Chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem.
Dodajemy trzy razy przepłukaną soczewicę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w plasterki papryczkę chili (bez pestek) i listki rozmarynu. Zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut.
Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz