Robicie w weekendy ciacha? W tygodniu zazwyczaj brakuje mi czasu, ale w sobotę albo w niedzielę, to co innego. Produkcja pełną parą!
A ponieważ o tej porze roku królują pyszne, słodkie i soczyste gruszki, po prostu musiałam jakoś to wykorzystać.
Przepis jest szybki i prosty. Można powiedzieć, że ciasto robi się prawie samo. Koniecznie wypróbujcie.
czas przygotowania: około 75 minut (z pieczeniem)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: cała blaszka
Składniki:
- kostka masła albo margaryny do pieczenia ciast
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych gruszek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 60-70 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru do posypania ciasta
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W miseczce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jajka miksujemy z cukrem na gładką białą masę. Stopniowo dosypujemy mąkę.
Na końcu dolewamy wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 35 x 25 cm.
Gruszki obieramy ze skórki, wykrajamy z nich gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kosteczkę. Mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wysypujemy równomiernie na wierzch ciasta.
Całość posypujemy 3 łyżkami cukru.
Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
Mam wszystkie składniki, muszę go wypróbować 🙂
Koniecznie 🙂 smacznego!