Dawno nie było żadnego “drugo_daniowego” przepisu dla miłośników bezmięsnej kuchni. Naszło mnie ostatnio na jakieś warzywne kotlety. Wybór padł na smakowitego kalafiora, który uśmiechał się do mnie ze sklepowej półki. Śliczny, bielutki i twardy. No grzech nie kupić 🙂 Więc kupiłam i przerobiłam na kotleciki. Zgrana para z sosem z przecieru pomidorowego i papryki.
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 8-10 kotletów
Składniki na kotlety:
- 1 kalafior (około 700-800 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe jajka (albo 1 duże)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 małego pęczka koperku
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 1 duża szklanka passaty pomidorowej
- 1 mała zielona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie kotletów:
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Ja nie zrobiłam tego bardzo dokładnie. W masie były większe kawałki kalafiora.
Cebulę siekamy drobniutko i smażymy na oliwie do zeszklenia. Dorzucamy do kalafiora.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek.
Wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy mąkę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20-25 minut.
Przygotowanie sosu:
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę zieloną paprykę. Smażymy przez chwilę, często mieszając.
Całość zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilkę.
Podajemy schłodzony, razem z kotletami z kalafiora.
Smacznego!
nigdy nie jadłam podobnych, ciekawa jestem, czy smakowałyby mi