Kotlety z kalafiora z sosem warzywnym

Kotlety z kalafiora.

Dawno nie było żadnego “drugo_daniowego” przepisu dla miłośników bezmięsnej kuchni. Naszło mnie ostatnio na jakieś warzywne kotlety. Wybór padł na smakowitego kalafiora, który uśmiechał się do mnie ze sklepowej półki. Śliczny, bielutki i twardy. No grzech nie kupić 🙂 Więc kupiłam i przerobiłam na kotleciki. Zgrana para z sosem z przecieru pomidorowego i papryki.

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 8-10 kotletów

Składniki na kotlety:

  • 1 kalafior (około 700-800 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe jajka (albo 1 duże)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 małego pęczka koperku
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 1 duża szklanka passaty pomidorowej
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów:

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Ja nie zrobiłam tego bardzo dokładnie. W masie były większe kawałki kalafiora.
Cebulę siekamy drobniutko i smażymy na oliwie do zeszklenia. Dorzucamy do kalafiora.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek.
Wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy mąkę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20-25 minut.

Przygotowanie sosu:

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę zieloną paprykę. Smażymy przez chwilę, często mieszając.
Całość zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilkę.
Podajemy schłodzony, razem z kotletami z kalafiora.

Kotlety z kalafiora.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Kotlety z kalafiora z sosem warzywnym

  1. Asa_6niebo

    nigdy nie jadłam podobnych, ciekawa jestem, czy smakowałyby mi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.