Zupa krem z młodych warzyw

Zupa krem z młodych warzyw.

Zupa krem z młodych warzyw.

Ostatnio w czasie zakupów jedzeniowych dostałam ślinotoku na widok młodej włoszczyzny. Prawie słyszałam jak woła mnie po imieniu, obiecując te wszystkie pyszności, które będę z niej mogła wyprodukować. Kupiłam. Miałam chyba pecha, bo zapach warzyw był obłędny, ale smak lekko wodnisty i musiałam wspierać się bulionem… Grunt, że efekt końcowy wyszedł przepysznie. W tym tygodniu też dam się skusić.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 duża młoda marchewka
  • 1 średnia młoda pietruszka
  • 1 mały młody por
  • 1 mały młody seler
  • 1 mała kalarepka
  • 5-6 średnich młodych ziemniaków
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 0,5 – 0,75 l bulionu warzywnego,
  • sól

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera, kalarepkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garna i zalewamy bulionem. Powinien sięgać około 1 cm nad warzywa.
Dodajemy pieprz i listek laurowy.
Gotujemy do chwili, gdy ziemniaki zmiękną (nie powinny się rozpadać!).
Wyciągamy listek laurowy i ewentualnie pora (smak będzie mniej cebulowy) i blendujemy zupę na gładką masę. Jeśli będzie dla Was za gęsta, dolewamy jeszcze bulionu. Jeżeli jest taka potrzeba, to dodajemy sól.
Podajemy z świeżymi ziołami, albo grzankami ziołowymi.

Zupa krem z młodych warzyw.

Zupa krem z młodych warzyw.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Zupa krem z młodych warzyw

  1. Madziula

    Mniam, do tej pory wszystkie przepisy na zupy kremy były pyszne. Teraz czas spróbować tego przepisu

    • Smak na Wspak

      Wróciłaś i gotujesz 🙂 testuj i smakuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.