Bałkany to jeden z najsmaczniejszych regionów świata. Papryka, pomidory, aromatyczne przyprawy, kozi i owczy ser – kwintesencja dobroci. Te wszystkie smaki łączy w sobie faszerowana papryka, do której możecie dodać dowolne dodatki. Moja wersja przypomina mi wakacyjne lenistwo, ale przepis możecie dowolnie modyfikować. Zastąpić indyka wieprzowiną, wzbogacić duszoną cebulą, czubrycę zastąpić innymi ziołami, a całość posypać po wierzchu utartym żółtym serem. Pełna dowolność.
czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 papryki
Składniki:
- 4 średnie białe papryki
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- szczypta płatków chili (albo sproszkowanego chili)
- 2 łyżeczki zielonej czubrycy
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 50 g serka twarogowego (użyłam koziego, ale jeśli nie lubicie, może być śmietankowy)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i odcinamy górną część (około 1 cm od góry). Wycinamy zielone szypułki, a pozostałą część odciętego fragmentu kroimy w drobną kosteczkę.
Resztę papryki czyścimy, wycinając białe części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Dodajemy chili, sól, czubrycę, czosnek utarty na tarce o małych oczkach i posiekaną paprykę. Smażymy prze kilka minut. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy na małym ogniu, dopóki pomidory się nie rozpadną. Zdejmujemy mięso z ognia i po kilku minutach dodajemy twarożek. Dokładnie mieszamy.
Taką mieszanką faszerujemy paprykę, którą wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczmy około 20 minut w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz