Macie ochotę na naprawdę szybciutką zupę?
Pół godziny to maksymalny czas, który będzie Wam potrzebny na jej przygotowanie.
Por idealnie współgra ze słodyczą groszku, a ten zielony kolor sprawia, że od razu ma się ochotę wiosłować łyżką. Zupka smaczna, sycąca i ekspresowa. Czego chcieć więcej?
czas przygotowania: 20-30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 średnie
Składniki:
- 1 duży por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg mrożonego groszku
- oliwa do smażenia
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
- 1-1,2 l bulionu warzywnego
- do podania: grzanki czosnkowe i ziarenka czarnuszki/świeże pieczywo
Przygotowanie:
Białą część pora myjemy i kroimy w plasterki.
W garnuszku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy pora i pokrojony w plastry czosnek.
Dodajemy mrożony groszek, listki laurowe i pieprz. Zalewamy bulionem 1-1,5 cm ponad linię warzyw.
Gotujemy bez przykrycia przez około 8-10 minut. Lekko studzimy.
Wyciągamy listki laurowe i blendujemy. Jeśli zupa będzie dla Was za gęsta, podlewamy bulionem. Doprawiamy solą.
Podajemy z grzankami czosnkowymi i czarnuszką albo ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz