Gulasz meksykański z kawą

Gulasz meksykański z kawą.

Dla wszystkich wielbicieli meksykańskich smaków dziś obiad, który moim zdaniem jest prawdziwą petardą! Wołowina duszona w kawie, przyprawiona całą masą moich ukochanych smaków, takich jak kumin, czy kolendra. Obok tego obiadu nie da się przejść obojętnie. Po prostu wciąga 🙂
Możecie zaserwować ten gulasz klasycznie (np. z chlebem) albo zawinięty w tortillę, z kleksem śmietany i odrobiną żółtego sera.

czas przygotowania: do 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500-600 g wołowiny (np. łopatki) – wyjmijcie ją z lodówki jakieś 30 minut przed smażeniem
  • 300-400 g boczku wędzonego parzonego w kawałku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu (np. wołowego)
  • 0,5 szklanki kawy
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Wołowinę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Boczek kroimy w kostkę albo w paseczki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy wołowinę (do lekkiego zrumienienia). Wrzucamy ją do garnka partiami.
Kiedy wołowina zacznie się rumienić dodajemy boczek i smażymy lekko go wytapiając.
Dorzucamy do garnka cebule pokrojone w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, często mieszając, do czasu zeszklenia się cebuli.
Dodajemy listki laurowe i pozostałe przyprawy (bez soli i pieprzu).
Zalewamy całość bulionem i kawą. Dusimy bez przykrycia przez około 20 minut.
Dodajemy pomidory i odsączoną czarną fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dusimy pod przykryciem do zmięknięcia wołowiny (30-40 minut). Mieszamy co jakiś czas.

Gulasz meksykański z kawą.

Podajemy z chlebem albo z tortillą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Gulasz meksykański z kawą

  1. pinkyyy

    Uwielbiam takie sycące, ostre gulasze <3 Wygląda bardzo smacznie i już kiedyś też dodawałam kawę do meksykańskiego dania – jest moc 🙂

    • Smak na Wspak

      Prawda? Wydobywa niesamowity smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.