Dobra i lekka zupka nie jest zła. Zwłaszcza, jeżeli ma w sobie dużo zieloności.
Tym razem w ręce wpadły mi brokuły, które połączyłam z cukinią, cebulą i czosnkiem. Szybko i smacznie.
Do tego odrobina tartego żółtego serka, grzanki i obiad gotowy!
czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg brokułów
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 5-6 ziarenek pieprzu
- sól do smaku
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- oliwa do podsmażenia
- do podania: grzanki czosnkowe, tarty ser żółty
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone drobno ząbki czosnku.
Dodajemy pieprz i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy co jakiś czas mieszając.
Z brokuła odcinamy różyczki. Myjemy je dokładnie. Kroimy różyczki na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem (około 1 cm nad linię warzyw) i zagotowujemy.
Gotujemy około 10-12 minut. Brokuły powinny zmięknąć.
Blendujemy dokładnie zupę.
Podajemy z grzankami czosnkowymi i odrobiną żółtego sera.
Smacznego!
Dodaj komentarz