Dzień dobry w poniedziałek!
Co dobrego macie dziś na lunch? U mnie tarta z pieczarkami i serem pleśniowym. Lekko czosnkowa, dobrze doprawiona i zapieczona pod żółtym serkiem. Możecie ją złapać na zimno albo podawać podgrzaną.
czas przygotowania: do 75 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g sera pleśniowego typu lazur
- 200g śmietany
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 całe jajko
- 1 białko
- sól, pieprz
- 150 g utartego sera żółtego
Przygotowanie ciasta:
Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.
Przygotowanie tarty:
Pieczarki dokładnie czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy pieczarki do zrumienienia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Chwilę podsmażamy. Studzimy i przekładamy do miseczki.
Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pieczarek.
Śmietanę mieszamy dokładnie z całym jajkiem i z białkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z pieczarkami i serem pleśniowym.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Całość posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 25 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz