Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach

Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach.

Czasem po tych wszystkich kombinowaniach nachodzi mnie ochota na tradycyjną, polską kuchnię. Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy za oknem już coraz mniej słonka, a coraz więcej chmur i deszczu.
Zupa fasolowa to w naszym domu pozycja obowiązkowa na chłodniejsze dni i jesienny pewniak.

czas przygotowania: 60 min + fasola
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 250 g suszonej fasoli
  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 8 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania fasoli. Zalejcie ją wodą i zostawcie do namoczenia (12 godzin). Fasola nie powinna się moczyć dłużej, bo po 12 godz. w wodzie zaczyna fermentować. Później ugotujcie do miękkości. Pod koniec gotowania dodajcie do wody sól.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i smaży do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kawałki żeberka. Smażymy chwilę (aż wytopi się trochę tłuszczu). Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę. Smażymy kilka minut mieszając.
Wlewamy do garnka bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do zmięknięcia warzyw. Dorzucamy do garnka ugotowaną fasolę i majeranek, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
Ziemniaki powinny być miękkie, a mięso żeberek powinny odchodzić od kostek.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.