
Tradycyjna dyniowa.
Wśród jesiennych przepisów nie mogło zabraknąć królowej listopadowego stołu, czyli dyni.
A jak dynia, to co? Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to oczywiście zupka dyniowa! Dziś w najbardziej klasycznym wydaniu, o jakim mogłabym pomyśleć. Sprawdźcie.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 4 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 l bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- do podania: grzanki/pestki dyni/odrobina śmietany/ulubione zioła
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przeciśnięty przez praskę imbir. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną na plasterki marchewkę. Doprawiamy kurkumą i gałką i smażymy przez około 5 minut. Mieszamy.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do zmięknięcia warzyw.
Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze śmietaną albo z grzankami, pestkami z dyni, czy ulubionymi ziołami.

Tradycyjna dyniowa.
Smacznego!
Dodaj komentarz