Tradycyjna zupa dyniowa

Tradycyjna dyniowa.

Wśród jesiennych przepisów nie mogło zabraknąć królowej listopadowego stołu, czyli dyni.
A jak dynia, to co? Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to oczywiście zupka dyniowa! Dziś w najbardziej klasycznym wydaniu, o jakim mogłabym pomyśleć. Sprawdźcie.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • do podania: grzanki/pestki dyni/odrobina śmietany/ulubione zioła

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przeciśnięty przez praskę imbir. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną na plasterki marchewkę. Doprawiamy kurkumą i gałką i smażymy przez około 5 minut. Mieszamy.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do zmięknięcia warzyw.
Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze śmietaną albo z grzankami, pestkami z dyni, czy ulubionymi ziołami.

Tradycyjna dyniowa.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.