Osłodźcie sobie trochę najbliższy tydzień 🙂 pewnie u wszystkich w planach sprzątanie, gotowanie i dużo zamieszania. Może uda Wam się znaleźć chwilę dla siebie – na kawusię i słodkości.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: ok 20
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych albo migdałów)
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem (na papkę). Dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki (poza orzechami i czekoladą) i stopniowo dodajemy do masy bananowej. Miksujemy.
Pod koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Mieszamy.
W blaszce do muffinek układamy papilotki. Wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut (lub do suchego patyczka).
Smacznego!
Dodaj komentarz