Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą

Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą.

Osłodźcie sobie trochę najbliższy tydzień 🙂 pewnie u wszystkich w planach sprzątanie, gotowanie i dużo zamieszania. Może uda Wam się znaleźć chwilę dla siebie – na kawusię i słodkości.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: ok 20

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych albo migdałów)

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem (na papkę). Dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki (poza orzechami i czekoladą) i stopniowo dodajemy do masy bananowej. Miksujemy.
Pod koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Mieszamy.
W blaszce do muffinek układamy papilotki. Wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut (lub do suchego patyczka).

Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą.

Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.