Zupa dyniowa ze śmietaną

Zupa dyniowa ze śmietaną.

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam zupę z dyni. Na blogu znajdziecie całą masę przepisów na zupy dyniowe: na ostro, na słodko, orientalnie, z dodatkami (np. soczewicą).
Dziś przepis na klasyczną odsłonę tej fantastycznej zupy krem, czyli w prostocie siła: dynia, cebula, ziemniaki i mamy to!

czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg dyni dyni (bez skórki i pestek)
  • 1 cebula
  • 350 g ziemniaków (około 4 średnie)
  • 1 duża łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego albo wody
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • 3 duże łyżki śmietany
  • do podania: prażone pestki dyni

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i smażymy przez 5 minut. Często mieszamy.
Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia.
Dorzucamy pokrojoną kostkę dynię, słodką paprykę, cynamon i zalewamy bulionem/wodą.
Gotujemy bez przykrycia do czasu zmięknięcia ziemniaków.
Blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Zupa dyniowa ze śmietaną.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.