Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam zupę z dyni. Na blogu znajdziecie całą masę przepisów na zupy dyniowe: na ostro, na słodko, orientalnie, z dodatkami (np. soczewicą).
Dziś przepis na klasyczną odsłonę tej fantastycznej zupy krem, czyli w prostocie siła: dynia, cebula, ziemniaki i mamy to!
czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg dyni dyni (bez skórki i pestek)
- 1 cebula
- 350 g ziemniaków (około 4 średnie)
- 1 duża łyżka masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego albo wody
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- 3 duże łyżki śmietany
- do podania: prażone pestki dyni
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i smażymy przez 5 minut. Często mieszamy.
Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia.
Dorzucamy pokrojoną kostkę dynię, słodką paprykę, cynamon i zalewamy bulionem/wodą.
Gotujemy bez przykrycia do czasu zmięknięcia ziemniaków.
Blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Dodaj komentarz