Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto dyniowe z orzechami.

Sezon na dynię nie może się obyć bez ciasta dyniowego. Lubicie? Ja bardzo! Z resztą jak coś, co ma w nazwie “ciasto” i “dyniowe” może nie być pyszne? Nie ma takiej możliwości.

czas przygotowania: 75 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: mniejsza blaszka (około 20 x 25)

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 mała i płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka utartej na tarce o małych oczkach dyni
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka siekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)

Przygotowanie:

Cukier miksujemy z jajkiem. Dodajemy olej, cynamon, imbir i aromat.
Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.
Dorzucamy dynię i miksujemy.
Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i siekane orzechy.  Mieszamy z masą.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy 40 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy).

Ciasto dyniowe z orzechami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.