Sezon na dynię nie może się obyć bez ciasta dyniowego. Lubicie? Ja bardzo! Z resztą jak coś, co ma w nazwie “ciasto” i “dyniowe” może nie być pyszne? Nie ma takiej możliwości.
czas przygotowania: 75 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: mniejsza blaszka (około 20 x 25)
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mała i płaska łyżeczka imbiru w proszku
- aromat waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka utartej na tarce o małych oczkach dyni
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka siekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
Przygotowanie:
Cukier miksujemy z jajkiem. Dodajemy olej, cynamon, imbir i aromat.
Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.
Dorzucamy dynię i miksujemy.
Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i siekane orzechy. Mieszamy z masą.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy 40 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy).
Smacznego!
Dodaj komentarz