Jesień!! Zaczynamy dyniową rozpustę 🙂 Aż dziwne, że nie podzieliłam się z Wami wcześniej moim przepisem na najbardziej klasyczną, ze wszystkich klasycznych zup dyniowych, czyli tą z mlekiem kokosowym i pomarańczą. Jedną z najlepszych. Nie ma co opowiadać. Po prostu trzeba spróbować.
czas przygotowania: 45 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg dyni (bez skórki i pestek)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1,5 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 puszki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy przez chwię. Dolewamy wodę, dorzucamy cynamon, imbir i paprykę. Gotujemy do zmięknięcia ziemniaków.
Blendujemy na gładką masę. Dolewamy mleko kokosowe. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Jadłam podobną zupę i była bardzo dobra 🙂