Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym.

Jesień!! Zaczynamy dyniową rozpustę 🙂 Aż dziwne, że nie podzieliłam się z Wami wcześniej moim przepisem na najbardziej klasyczną, ze wszystkich klasycznych zup dyniowych, czyli tą z mlekiem kokosowym i pomarańczą. Jedną z najlepszych. Nie ma co opowiadać. Po prostu trzeba spróbować.

czas przygotowania: 45 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (bez skórki i pestek)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy przez chwię. Dolewamy wodę, dorzucamy cynamon, imbir i paprykę. Gotujemy do zmięknięcia ziemniaków.
Blendujemy na gładką masę. Dolewamy mleko kokosowe. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

  1. Iwona

    Jadłam podobną zupę i była bardzo dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.