Dynia atakuje ze wszystkich stron. Nic tylko brać i gotować. Ja rozpoczęłam jesienne, dyniowe pyszności od zupy z pieczonych warzyw, której bazą jest właśnie smakowita dynia.
czas przygotowania: 60-70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg dyni (już obranej)
- 0,5 kg pomidorów
- 2 spore czerwone paryki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 2-3 szklanki wody
- do podania: grzanki ziołowe
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i dzielimy na części. Układamy w brytfance i posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut. Jeśli wcześniej warzywa zaczną się przypiekać, wyciągamy je z piekarnika. Studzimy.
Przekładamy warzywa do garnka (z pomidorów i papryki ściągamy wcześniej skórkę). Zlewamy też sok, który oddały warzywa w czasie pieczenia.
Całość zalewamy wodą, tak, żeby sięgała około 1 cm nad linię warzyw. Blendujemy.
Jeśli zupka jest dla Was za gęsta dodajemy wodę. Zagotowujemy.
W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Podajemy z grzankami ziołowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz