Dawno nie osładzałam Wam życia, więc dziś ten przepis będzie jak znalazł. Akurat, po weekendzie, na początek ciężkiego tygodnia.
W sklepach można jeszcze kupić porzeczki, pod śliwkami uginają się warzywne stragany, brzoskwinki kuszą rumieńcami. Możecie wybierać z tych wszystkich wspaniałości. Jakie są Wasze ulubione sezonowe owoce?
czas przygotowania: 90 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka (minimum 2%)
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
- owoce (ja wykorzystałam 350 g mieszanki czarnych, czerwonych i białych porzeczek)
- ewentualnie: cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy je na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera.
Powoli, nie przerywając miksowania, dodajemy olej i mleko.
Kiedy połączą się z jajkami i cukrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromatem waniliowym.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy owoce (jeśli korzystacie z porzeczek, to same gronka).
Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier i mąkę.
Posypujemy kruszonką owoce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz