Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy.

Nawet nie spodziewałam się, że zrobienie domowego przecieru na zupę ogórkową jest takie proste! Najwięcej zamieszania jest z ucieraniem ogórków, ale jeśli macie w domu maszynkę do tarcia albo fachowe wsparcie, to pójdzie całkiem sprawnie 😉

czas przygotowania: 3- 3,5 godziny (w tym tarcie i 2 godziny “leżakowania” ogórków)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: u mnie 4 słoiki po 250 ml i jeden mniejszy

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli
  • 1 mały pęczek koperku
  • po 1 ząbku czosnku na słoik

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i ucieramy na tarce o niedużych oczkach (takich jak na drobno tarty ser).
Dodajemy drobno posiekany koperek i sól. Mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki powinny oddać sporo wody – nie odlewamy jej.
Przekładamy ogórki do wyparzonych słoików i dolewamy “ogórkową” wodę, która została w misce.
Do każdego słoika wkładamy 1 lekko rozgnieciony ząbek czosnku.
Zamykamy słoiki wyparzonymi zakrętkami. I tu dochodzimy do pasteryzacji. Podobno nie trzeba, ale ja mimo wszystko robię jedną rundę w piekarniku.

O pasteryzacji w piekarniku przeczytacie tu: KLIK.

Przecier ogórkowy.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Przecier ogórkowy

  1. kulinarnagosia

    Taki przecier jest bardzo dobry i praktyczny, ja nie pasteryzuję, pozdrawiam 🙂

    • Smak na Wspak

      Jak najbardziej można bez pasteryzacji. Ja na wszelki wypadek pasteryzuję, bo nigdy nie wiem kiedy wykorzystam, a szkoda by było!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.