Zupa dyniowa z batatami i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z batatami.

Dziś kolejny przepis na zupę dyniową. Tym razem z batatami i dodatkiem mleka kokosowego.

czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 600 g dyni
  • 600 g batatów
  • olej do podsmażenia
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • do podania: prażone pestki dyni

Przygotowanie:

Dynię i bataty obieramy i kroimy w kostkę. Bataty wkładamy do garnka i smażymy na odrobinie oleju przez około 5 minut. Dorzucamy dynię. Smażymy chwilę i zalewamy wodą do poziomu zakrywającego zawartość garnka. Solimy i gotujemy do zmięknięcia batatów i dyni.
Dodajemy imbir, cynamon i paprykę. Dolewamy sok z pomarańczy i dorzucamy skórkę. Blendujemy dokładnie.
Dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy dokładnie. Zagotowujemy.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Zupa dyniowa z batatami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.