Dziś kolejny przepis na zupę dyniową. Tym razem z batatami i dodatkiem mleka kokosowego.
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 600 g dyni
- 600 g batatów
- olej do podsmażenia
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
- do podania: prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Dynię i bataty obieramy i kroimy w kostkę. Bataty wkładamy do garnka i smażymy na odrobinie oleju przez około 5 minut. Dorzucamy dynię. Smażymy chwilę i zalewamy wodą do poziomu zakrywającego zawartość garnka. Solimy i gotujemy do zmięknięcia batatów i dyni.
Dodajemy imbir, cynamon i paprykę. Dolewamy sok z pomarańczy i dorzucamy skórkę. Blendujemy dokładnie.
Dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy dokładnie. Zagotowujemy.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Dodaj komentarz