Gulasz meksykański z kurczaka

Gulasz meksykański z kurczaka.

Za oknem już niby coraz cieplej, ale jeszcze nie do końca. Nie wiem jak u Was, ale na Mazowszu długi weekend pozwolił na małe grillowanko, po czym stopniowo, drobnymi kroczkami zaczął zmieniać się w zwyczajową, majówkową krioterapię. Sięgnęłam więc po nieco bardziej rozgrzewające menu i na stół wjechał gulasz meksykański z kurczaka.

czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 300-350 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 szklanka bulionu + bulion albo woda do podlewania
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy do rondelka i podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy.
Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
Zalewamy szklanką bulionu i gotujemy do czasu zmięknięcia ziemniaków. W razie potrzeby dolewamy wodę. Dorzucamy odsączoną z zalewy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, kumin i słodką paprykę. Gotujemy do 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz meksykański z kurczaka.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.