Kiedy za oknem szaleje jesień, a deszcz spływa wodospadem po szybach, rozgrzewający obiad to strzał w dziesiątkę. Takie pyszne dopełnienie ciepłego sweterka i kocyka, pod którym chce się przeczekać do wiosny. Sprawdźcie jak nadaje się do tego zupa dyniowa z odrobiną curry, kminkiem i papryczką chili.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1,5 kg dyni (ze skórką i pestkami)
- 3 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżki (stołowej) curry
- 1,5 l bulionu warzywnego
- ewentualnie: 250 ml mleka kokosowego (jeżeli nie lubicie, możecie pominąć mleko i ograniczyć się tylko do bulionu)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- do podania: grzanki, albo prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Dynię obieramy z pestek i skórki. Kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek. Smażymy przez chwilę, często mieszając. Chili obieramy z pestek i kroimy w plasterki. Dorzucamy do cebuli i czosnku.
Dosypujemy słodką paprykę, kolendrę, kminek i curry. Smażymy.
Dodajemy do garnka dynię i pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki.
Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dopełniamy bulionem, tak żeby przykrył warzywa.
Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut (dynia i ziemniaki powinny zmięknąć).
Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulion.
Podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni, albo grzankami.
Smacznego!
Cudownie aromatyczne i rozgrzewające pyszności 🙂
Pyszna, darowałam sobie tylko kminek bo za nim nie przepadam 🙂
🙂 fajnie, że smakowała 🙂