Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry

Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry.

Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry.

Kiedy za oknem szaleje jesień, a deszcz spływa wodospadem po szybach, rozgrzewający obiad to strzał w dziesiątkę. Takie pyszne dopełnienie ciepłego sweterka i kocyka, pod którym chce się przeczekać do wiosny. Sprawdźcie jak nadaje się do tego zupa dyniowa z odrobiną curry, kminkiem i papryczką chili.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1,5 kg dyni (ze skórką i pestkami)
  • 3 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżki (stołowej) curry
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • ewentualnie: 250 ml mleka kokosowego (jeżeli nie lubicie, możecie pominąć mleko i ograniczyć się tylko do bulionu)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • do podania: grzanki, albo prażone pestki dyni

Przygotowanie:

Dynię obieramy z pestek i skórki. Kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek. Smażymy przez chwilę, często mieszając. Chili obieramy z pestek i kroimy w plasterki. Dorzucamy do cebuli i czosnku.
Dosypujemy słodką paprykę, kolendrę, kminek i curry. Smażymy.
Dodajemy do garnka dynię i pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki.
Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dopełniamy bulionem, tak żeby przykrył warzywa.
Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut (dynia i ziemniaki powinny zmięknąć).
Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulion.
Podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni, albo grzankami.

Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry.

Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry.

Smacznego!

Sposób na dynię 2015
Sposób na dynię 2015

Print Friendly, PDF & Email

3 Odpowiedzi do Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry

  1. gin

    Cudownie aromatyczne i rozgrzewające pyszności 🙂

  2. Paulina

    Pyszna, darowałam sobie tylko kminek bo za nim nie przepadam 🙂

    • Smak na Wspak

      🙂 fajnie, że smakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.