Orientalna zupa z dyni

Orientalna zupa z dyni.

Dynia bardzo lubi konkretne smaki, które jej towarzyszą. Przepada za solą, ostrą papryką albo łamiącą ją słodyczą. Dynia w ogóle jest jednym z bardziej wdzięcznych warzyw. Musicie tylko pamiętać, żeby jej nie przegotować i nie pozbawić własnego. Sprawdźcie moją propozycję na pyszną i aromatyczną zupę z orientalnymi przyprawami i smakowitymi dodatkami.

czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • około 1 kg dyni (już bez pestek i skórki)
  • 1 duża cebula
  • listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
  • szczypta cynamonu
  • woda
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia warzyw
  • do podania: 0,5 szklanki uprażonych pestek z dyni
  • do podania: 0,5 suszonej żurawiny
  • do podania: 200g sera typu feta

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy listek laurowy, ziarenka pieprzu i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy mieszając do czasu zeszklenia się cebuli.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą mniej więcej 2 cm nad poziom dyni.
Gotujemy przez 15-20 min i sprawdzamy poziom twardości. Dynia powinna być ugotowana, ale nie może się rozpadać.
Wyciągamy listek laurowy i blendujemy zawartość garnka na gładką masę.
Doprawiamy papryką, kuminem, chili i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

Orientalna zupa z dyni.

Podajemy ciepłą ze świeżym pieczywem.
Przed podaniem posypujemy zupę prażonymi pestkami z dyni, pokruszonym serem typu feta i suszoną żurawiną.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.