Dynia bardzo lubi konkretne smaki, które jej towarzyszą. Przepada za solą, ostrą papryką albo łamiącą ją słodyczą. Dynia w ogóle jest jednym z bardziej wdzięcznych warzyw. Musicie tylko pamiętać, żeby jej nie przegotować i nie pozbawić własnego. Sprawdźcie moją propozycję na pyszną i aromatyczną zupę z orientalnymi przyprawami i smakowitymi dodatkami.
czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- około 1 kg dyni (już bez pestek i skórki)
- 1 duża cebula
- listek laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
- szczypta cynamonu
- woda
- sól, pieprz
- olej do smażenia warzyw
- do podania: 0,5 szklanki uprażonych pestek z dyni
- do podania: 0,5 suszonej żurawiny
- do podania: 200g sera typu feta
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy listek laurowy, ziarenka pieprzu i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy mieszając do czasu zeszklenia się cebuli.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą mniej więcej 2 cm nad poziom dyni.
Gotujemy przez 15-20 min i sprawdzamy poziom twardości. Dynia powinna być ugotowana, ale nie może się rozpadać.
Wyciągamy listek laurowy i blendujemy zawartość garnka na gładką masę.
Doprawiamy papryką, kuminem, chili i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
Podajemy ciepłą ze świeżym pieczywem.
Przed podaniem posypujemy zupę prażonymi pestkami z dyni, pokruszonym serem typu feta i suszoną żurawiną.
Smacznego!
Dodaj komentarz