Sałatka z batatami i awokado

Sałatka z batatami i awokado.

Po tym całym świątecznym i noworocznym szaleństwie kulinarnym trzeba troszkę odpocząć. Może coś leciutkiego, a jednocześnie sycącego? Taka właśnie jest moja sałatka z batatami i awokado. A do tego prawdziwa petarda smaku. Kto łapie przepis?

czas przygotowania: 15 min + pieczenie batata
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki na sałatkę:

  • mieszanka sałat
  • 1 średni batat
  • 1 awokado
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki prażonych pestek z dyni
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (może być pokrojona na mniejsze części)

Składniki na sos:

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki płynnego miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie sałatki:

Zaczynamy od przygotowania batata: obieramy go i przecinamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Każdą połowę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 25 min. Studzimy i kroimy w kostkę.

Potem przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Przygotowujemy sałatkę: w dwóch miskach układamy po dwie garstki mieszanki sałat. Na sałacie układamy połowę batata i połowę pokrojonego w kostkę awokado. Następnie 50 g pokrojonego w kostkę sera. Posypujemy uprażoną dynią i żurawiną.

Sałatka z batatami i awokado.

Przed samym podaniem polewamy sosem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.