Po tym całym świątecznym i noworocznym szaleństwie kulinarnym trzeba troszkę odpocząć. Może coś leciutkiego, a jednocześnie sycącego? Taka właśnie jest moja sałatka z batatami i awokado. A do tego prawdziwa petarda smaku. Kto łapie przepis?
czas przygotowania: 15 min + pieczenie batata
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki na sałatkę:
- mieszanka sałat
- 1 średni batat
- 1 awokado
- 100 g sera typu feta
- 2 łyżki prażonych pestek z dyni
- 2 łyżki suszonej żurawiny (może być pokrojona na mniejsze części)
Składniki na sos:
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki płynnego miodu/syropu z agawy
- 2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie sałatki:
Zaczynamy od przygotowania batata: obieramy go i przecinamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Każdą połowę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 25 min. Studzimy i kroimy w kostkę.
Potem przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Przygotowujemy sałatkę: w dwóch miskach układamy po dwie garstki mieszanki sałat. Na sałacie układamy połowę batata i połowę pokrojonego w kostkę awokado. Następnie 50 g pokrojonego w kostkę sera. Posypujemy uprażoną dynią i żurawiną.
Przed samym podaniem polewamy sosem.
Smacznego!
Wygląda na to, że sałatka jest pyszna 🙂